»blog »välkommen @johannestankar

Avskaffa värnskatten

Jag kommer att rösta på Vänsterpartiet i #val2014. Jonas Sjöstedt är den överlägset bästa och mest vettigt argumenterande partiledare Sverige har just nu. Men, vill inte vänstern bara höja skatterna, som om det vore ett självändamål? Hur kan det gå ihop med att vilja avskaffa värnskatten?

Det finns i grunden två typer av åtgärder i politiken. Sådant som bygger gemenskap, och sådant som skapar friktion och splittring. Värnskatten är just en sådan sak som skapar splittring.

När jag samtalar med personer som har en mer blå politisk övertygelse kommer värnskatten väldigt ofta på tal. Den är en stor symbolfråga och en onödig nagel i ögat på dessa personer.

Ska man inte ens få behålla 50 öre av varje intjänad krona? Detta är ett alldeles rimligt krav och en gräns som inte bör överträdas.

Det går att konstruera ett skattesystem som har råd med alla utgifter som krävs för en bra välfärd och att ställa om till ett mer klimatsmart samhälle med låg arbetslöshet. Samtidigt som inkomstskatten aldrig ligger över 50%.

Och detta bör riksdagen göra.

23 May 2014