»blog »välkommen @johannestankar

Hack For Sweden 2017

Det är fascinerade vad man kan åstadkomma på kort tid när omständigheterna faller på plats. Årets Hack For Sweden 2017 blev för mig och mina två vänner Björn och Håkan en produktiv helg.

Det började med en laganmälan utan varesig helt bekräftade deltagare eller någon konkret idé.

Kort därefter ungefär fyra veckor före eventet träffas några av oss i Hudiksvall för att bolla idéer. Jag lägger fram min dröm om en snygg Sverige-visualisering med tex turistfakta och vi tycker allmänt att det känns görbart. Utöver OpenGL-detaljer hinner vi även titta på riktigt bra 64kb-intron och spela Super Smash Bros.

Halvvägs tidsmässigt därifrån till hacket träffas jag och Björn på det högst inofficiella Hack For Hack For Sweden. Vi går igenom listan över datakällor som vi fått och trots att klockan tickar på lyckas vi inte få någon överblick. Lätt knäckta vandrar vi hemåt utan någon tydlig idé över vilken data vi ska använda.

Fredagen den 10:e mars bjuder Björn hem oss på ugnslagad panpizza och nu hinner Håkan för första gången vara med. Utöver en flaska vin tar han även med sig en sund dos skepsism och han är inte alls övertygad om att OpenGL-shaders och lågpolygons-modeller är rätt sätt att spendera helgen på. Håkan frågar om vi inte kan utgå ifrån något konkret problem istället? Sådana vi själva har i vardagen. Efter rimliga tankegångar kring sökmotor för småbarnsaktiviteter var det ganska torrt på egna problem, men då kom jag att tänka på Nawaf.

Nawaf är en läkare ifrån Syrien som varit inneboende hos oss i Hudiksvall sedan drygt ett år tillbaka. Varför packade han sina väskor och lämnade asylboendet i Nässjö för en stad längre norrut än han varit i hela sitt liv? Svaret är enkelt: Han ville lära sig svenska, få ett jobb och komma in i samhället.

De flesta jobb i Sverige kräver att du kan språket, men även om du som Nawaf har fått uppehållstillstånd kan du inte börja studera på SFI (Svenska för invandrare) omgående. Kruxet är att kommunerna ansvarar för SFI-utbildningen och du kan inte börja förens du är bosatt i en specifik kommun. Den som är född i Sverige, kan språket och har ett nätverk av vänner behöver ändå kämpa för att hitta en bostad. Gissa om det då är svårt för någon som inte ens vet vilka orter i Sverige som är beboeliga?

Nawaf hade tur och behövde bara stanna på asylboendet 8 månader innan han kunde flytta in hos oss och påbörja sina SFI-studier. Idag är han klar med SFI, går en särskild utökad svenskakurs för sjukvårdspersonal och gör praktik på Hudiksvalls Sjukhus.

Men det finns många fler nyblivna invånare som ännu inte hittat någonstans att flytta. En plats med lediga hyreslägenheter och arbetsgivare som behöver matchande kompetens.

Därför föddes vår idé "Ditt nya hem". Genom att svara på tre enkla frågor, om vad du vill jobba med, ifall du vill lära dig svenska och om du har barn ger vi förslag på orter att flytta till. Ställen som både har lediga lägenheter och historiskt efterfrågar yrkesgrupper som den sökande letar efter.

Tanken med siten är att plantera ett första positivt frö och därmed motivera besökaren till varför Lycksele eller Tingsryd är fullt möjliga orter att flytta till. Kommuner som man kan bygga en framtid i.

Lördagen den 11:e mars var bilden ännu inte lika klar som ovanstående men motivationen var på topp! Efter bilfärd till Kista, frukostmackor och ett inspirerande inledningstal av Anna Rosling Rönnlund om Dollar Street var det dags att skrida till verket. Vi började med att rådfråga närvarande myndigheter om teknikaliteter kring deras öppna data och vi hade under frukosten identifierat Arbetsförmedlingen och Skolverket som troliga datakällor. Håkan fokuserade på datan, jag på konceptet samt frontend-koden och Björn på det grafiska. Björn agerade även översättare och videoredigerare medan Håkan kodade hela backendet.

Det hela visade sig vara en riktigt bra uppdelning och till min förvåning hade vi någonting som faktiskt fungerade lagom tills att sista jurymedlemmen lämnade lokalen. Vi hade fått enormt stor hjälp av Simon Benjaminsson på Arbetsförmedlingen och hans aggregering gjorde att vi till prototypen sluppit importera / bearbeta alla platsannonser för 2016. Roligt var också att Polisen kom förbi med sitt stationsregister vilket gjorde att vi kunde komplettera med den datan. Samtalet med juryn ledde även in oss på youtube-spåret och där visade det sig finnas en hel skatt av filmer ifrån Sveriges alla hörn. Perfekt för att visa nya invånare hur det är att bo i någon av våra 290 kommuner.

När klockan slog 01:37 var videon klar och vi kunde med knappt åtta timmar kvar till deadline nöjda åka till Uppsala för en kortare sömn.

Söndagen den 12:e mars kunde vi unna oss att anlända vid 10-tiden till Kista Nod där hacket höll hus. Femton lag av totalt 60st skulle få presentera på scenen och enligt informationen på hemsidan skulle vi få ett SMS om vårt lag var utvalt. Tiden gick och trots att telefonen inte plingade till kände vi oss nöjda med vår insats. Vi hade faktiskt lyckats skapa någonting som funkade och visste dessutom ingenting om de andra bidragen.

Förvåningen kombinerades med glädje när vi i aulan blev uppräknade bland finalistlagen. Arrangörerna hade tydligen hoppat över SMS-steget. Otroligt kul tyckte vi att vi skulle få visa upp vårt projekt och nu blev frågan om vi skulle visa videon eller presentera live. Björn propsade för live och två minuter innan vår stund på scenen fick jag igång ett andra backend så vi kunde visa 2st olika sökresultat. Lite nervöst men riktigt roligt och Björn var i sitt esse. Extra kul var att ljudet på HDMI-utgången fungerade så avslutningen med "Made in Tingsryd"-filmen blev klockren.

Lunchen blev väldigt trevlig och social nu när man hade mer tid att umgås med de andra lagen. Verkligen häftigt och kul att se den stora variationen av deltagare i år. Enligt uppgift 192st.

När juryn läste upp motiveringen till pris för bästa allmännytta blev det för varje ord mer tydligt att det var vårt projekt de pratade om. Det är fortfarande lite svårt att smälta men riktigt roligt och verkligen en ärofull kategori att vinna.

Nu hoppas vi ha tillräckligt med motivation för att ta steget ifrån prototyp till en riktig söktjänst. Vill du hjälpa oss på vägen eller bara skicka några uppmuntrande ord? Skriv till johannesl@46elks.com så ser jag till att Björn och Håkan också får det.

Länk till vår video:
Ditt nya hem - Hack for Sweden 2017

Länk till livepresentationerna:
Hack for Sweden 2017 - Presentation av finalister

Källkoden till vår prototyp:
https://github.com/myndighetsdata/md-dittnyahem

17 March 2017