»blog »välkommen @johannestankar

Ungdomsförbunden vitaliserar

Ebba Busch Thor flyr mötet efter att KD med KDU i spetsen redan efter mindre än ett år fällt Decemberöverenskommelsen. Fria moderater tittar på och undrar om det verkligen skall krävas en kristdemokrat för att göra en moderats jobb?

SSU gav socialdemokraterna en känga innan förra valet med kravet på 90-dagarsgarantin. Något som sedan Stefan Löfven anammat nästan som om det vore sitt eget påhitt.

MUF gick med all rätt i spetsen under 2008 och kritiserade den stundande FRA-lagen. Något som måste ha krävt mycket mod med tanke på att borgerligheten nyligen vunnit regeringsmakten. Partipiskan ven och hotet mot Karl Sigfrid (M) med orden "skall en moderat fälla en moderat statsminister!?!" har nog ingen missat.

Ungdomsförbunden vitaliserar och det gör även andra politiskt aktiva. Men under 2015 har dessa varit förlamade och detta är i grunden problemet med Decemberöverenskommelsen. Priset för kortsiktig stabilitet kan inte få vara att politiken blir helt passiv.

Intressant är att här att Sverigedemokraterna valt en helt annan väg och det lär vara ett stort strategiskt misstag. Istället för att se SDU som en viktig vitaliserande kraft har de på mer fascistiskt vis sagt ungefär "Rätta er i ledet, annars utesluter vi er organisation" vilket nu också verkar ha skett.

Jag är glad att andra svenska partier inte agerar så mot sina ungdomsförbund utan istället ser dem som den vitaliserande kraft de ofta är.

10 October 2015